Polen we komen er aan

Door: Frans en Jose

Blijf op de hoogte en volg Frans en Jose

28 Juni 2025 | Duitsland, Gingst

We zijn op weg naar Hanzestad Rostock en maken een tussenstop in Wismar. Dat valt tegen, maar het is ook moeilijk opboksen tegen die mooie stad Lubeck. We rijden verder en hebben het idee om naar het strand te rijden om daar een broodje te eten. Leuk bedacht maar eenmaal aangekomen in een hele drukke badplaats komt het met bakken tegelijk uit de lucht. Snel een broodje gedaan op een parkeerplaats waar wij eigenlijk niet mochten staan en verder maar maar onze “campingplaats”

We hebben een plek op een stellplatz, dit zijn speciale parkeerplekken voor campers zonder iets erbij. In ons geval stonden we op een verlaten stuk industriegebied afgesloten met een hek. Gezellig is anders maak oké, het regent nog steeds en we gaan toch niet meer weg.

De regen verandert in een storm, code oranje wordt afgeroepen.

Ook de volgende dag nog behoorlijke windstoten, gelukkig wel droog maar we besluiten niet op de fiets naar Rostock te gaan maar met de trein. Het is 20 minuten lopen naar het station, 4 minuten met de trein en we staan in de stad.

Rostock is een aardige universiteitsstad met nog een stuk verdedigingsmuur en toren waar je langs kunt lopen. We nemen de trein terug naar onze Stellplatz en morgen gaan we verder naar het eiland Rugen waar we vier nachten blijven.

Voor we de brug oversteken naar Rugen zetten we de auto nog op een stellplatz en gaan de stad Stralsund in.

Al snel komen we bij een museumhuis, een bijzonder huis van 6 verdiepingen. Hier heeft ooit een koopman gewoond met zijn gezin maar de meeste verdiepingen werden gebruikt als opslagplaats. Het deed mij erg denken aan een pipi langkous huis. Gekke verdiepingen, sommige heel laag met in het midden een schacht om spullen te takelen.

Leuk om te zien.

De stad heeft mooie gebouwen, een bijzonder stadhuis en een gezellige haven.

Als het begint te regenen besluiten we terug te lopen naar de parkeerplaats. Ik ga met mijn kaartje betalen en voor 3 uur parkeren moet ik 23,10 betalen. Dat ga ik dus niet doen, ik ga verhaal halen bij de beheerder. De meeste mensen blijven hier een nacht staan vandaar dat bedrag.

Voor mijn 3 uur parkeren hoefde ik uiteindelijke “maar” € 11.10 te betalen. Nog steeds erg veel geld maar goed het is niet anders.

We gaan de 3 kilometer lange brug over naar het eiland. Hier hebben we een boerencamping geboekt voor 4 dagen. De eigenaresse is een beetje stug maar de camping is erg leuk en mooi. Slechts 11 plekjes waarvan er 6 bezet zijn dus ruimte volop.

We gaan de volgende dag fietsen en maken een rondje over een ander eilandje wat hier tegenaan ligt. Het is aardig weer alleen het blijft heel hard waaien.

Een dag later fietsen we de andere kant op richting een grotere stad Bergen. Althans dat probeerden we. Het eerste fietsbordje gevolgd alleen het bleek meteen het laatste fietsbordje te zijn en natuurlijk hopeloos verdwaald. IPV 15 km werden het er ruim 25 maar toen hadden we dan toch de stad bereikt. Geen bal aan, al die moeite voor niets.

Je kunt nog steeds heel goed merken dat dit oorspronkelijk onder Oost-Duitsland viel. De wegen zijn niet geweldig, winkels niet heel verzorgd en mensen zijn wat stug hier. Ze kijken je heel vreemd aan als je ze gedag zegt.

Terug naar de camping gefietst via grindpaden, grasvelden en zelfs zandwegen. Nee ook de fietspaden zijn hier niet geweldig

28 juni gaan we met de camper een rondje rond het eiland. De fiets laten we vandaag even staan. We belanden uiteindelijk in de badplaats Sassnitz , een zeer toeristische plaats waar de boottochten vertrekken over de Oostzee naar de krijtrotsen. Het is lekker weer dus goed insmeren en met de boot mee. Nog één nachtje hier op de camping en morgen vertrekken we richting Polen. Eens kijken hoe het daar allemaal verloopt

Groetjes Frans en Jose

• 01 Juli 2025 - 12:45

RIEK:

Hoi Frans en Jose,

De route is wel erg mooi. Hoop dat jullie nog veel mooie steden bezoeken en prachtige foto's op de site zetten. ik blijf jullie volgen. Veel plezier nog.

• 01 Juli 2025 - 20:29

• 03 Juli 2025 - 08:26

Dank je wel Liesbeth

• 08 Juli 2025 - 09:04

Bea:

Hoi Jose leuk om alles te lezen

Bevalt de camper

• 08 Juli 2025 - 14:49

Hee Bea,

Camper bevalt prima, we zitten al weer een paar dagen in Litouwen met heerlijk weer.

Ik zag trouwens dat je ook nog steeds de verhalen van NZ hier onderaan kunt vinden. Had je dat gezien??

Groetjes van ons [e-1f642]