Litouwen, verrassend leuk
Door: Frans en Jose
Blijf op de hoogte en volg Frans en Jose
08 Juli 2025 | Litouwen, Druskininkai
GRUTTO PARKAS ofwel STALIN’S WERELD
Deze ochtend komen we tot de ontdekking dat de tijd hier een uur voor loopt. Hadden we nog niet in de gaten gehad toen we Litouwen inreden.
We gaan op de fiets naar GRUTO PARKAS, een “grote”attractie hier in de buurt die je gezien moet hebben.
Jaren geleden heeft een miljonair alle Russische beelden die in de steden in Litouwen stonden bij elkaar in een park gezet met de bedoeling om deze tijd niet te vergeten. Hij opende er een kinderboerderij en een speeltuin bij en voilà je hebt een attractie.
Om hier rond te lopen is heel bijzonder. Mega grote standbeelden staan hier opgesteld, sommige heel dreigend. Wachthokjes waaruit Russische teksten en muziek komen maken het heel realistisch. Er staat een treinwagon waarmee duizenden mensen zijn afgevoerd naar Siberie om nooit meer terug te komen. Een beetje vergelijkbaar met de treinen waarmee de Joden uit Nederland werden vervoerd. Je krijgt er een beetje naar gevoel van.
We fietsen weer terug naar de camping.
Wat opvalt in Litouwen en trouwens ook in Polen is dat er hier altijd gestopt wordt voor een zebrapad. Soms komen ze aanscheuren maar op het moment dat er iemand staat om over te steken gaan ze vol in de remmen. Kunnen ze in Nederland nog iets van leren. Ook zijn straten, pleinen, parken hier ongelooflijk schoon. Vandaag liet een man een propje papier op de grond vallen, hij zei sorry tegen ons ( viel vlak voor onze voeten) en raapte het op en stak het in zijn zak. Waarom moet het in Nederland altijd zo’n troep zijn denk ik dan.
De tweede dag in ons dorp Druskininkai fietsen we een andere route meer langs de grens. Prachtige fietspad door het bos. Op een gegeven moment zien we door de bomen politie staan en ja hoor daar is de grens met Wit Rusland. We besluiten niet door te fietsen maar keren om en gaan via een andere weg terug naar de camping. We hadden alle twee de nacht ervoor gedroomd dat we door de russen waren opgepakt dus in de Russische douane hadden we geen zin.
s'Avonds gaan we een hapje eten bij een restaurant ons aanbevolen door de receptionist vanwege de echte Litouwse keuken. We gaan de koude bietensoep uitproberen. De kleur nodigt niet echt uit maar de smaak is werkelijk heerlijk. Alleen snap ik niet waarom het geserveerd wordt met een paar patatten erbij?
Voorgerecht , hoofdgerecht en een koffie toe en dat voor 53,00 euro. Inclusief drankjes. Dat is nog eens leuk uit eten gaan. Er staat een groot podium naast het restaurant aan het meer en daar staan stoeltjes voor. Ik vraag of er iets gaat gebeuren en ja er komen vanaf 20.00 uur optredens en je kunt gewoon gaan zitten. Dat doen we dan ook. We verstaan er geen klap van maar de muziek en het enthousiasme van de mensen is leuk. Veel oudere bezoekers komen in traditionele kleding. Er komt een live verbinding met Vilnius de hoofdstad waar de president een toespraak houdt. Blijkbaar is het een nationale feestdag in Litouwen , ze vieren de kroning van Mindaugas de eerste en enige koning van Litouwen. Om 9 uur wordt gezamenlijk het volkslied gezongen en rond 21.30 zijn de optredens klaar. Erg leuk om meegemaakt te hebben.
We lopen terug naar de camping en morgen gaan we verder naar Vilnius de hoofdstad. Het weer is prima, beetje drukkend maar er komt ook regen aan dus dat frist lekker op.
Groetjes
Frans en Jose