Polen is het wat of niet??

Door: Frans en Jose

Blijf op de hoogte en volg Frans en Jose

04 Juli 2025 | Litouwen, Druskininkai

Hallo Allemaal

Tja wij zijn in Polen, wat zal ik er van zeggen. Het is een bijzonder land.

Het begint al bij de grens, van Duitsland naar Polen, geen controles gewoon doorrijden en je weet meteen dat je in Polen bent. Heel veel kraampjes met kitsch langs de weg, fruitstalletjes en schreeuwende reclames. Dat is Polen.

Het is raar dat je niets maar dan ook niets kunt lezen van borden en winkels

De eerste plaats is Szczecin waar we stoppen om geld te pinnen want er is geen euro in Polen dus we moeten Zloty’s hebben. We rijden nog door naar de Oostkust en nemen daar een camping. Eenvoudige camping, geen wifi, 3 toiletten en twee douches maar wel aan de prijs. De camping ligt 3 minuten lopen van het strand en we gaan een lekker drankje doen in de enige strandtent die daar staat.

Wat hier geweldig is : er loopt langs de kust een fietspad 290 km lang. Deels langs het strand maar later gaat het over door bosgebied. Prachtig om hier een stuk van te fietsen. Er stond zelfs nog een kleine ree aan de bosrand, schattig.

Na twee nachten trekken we weer verder richting Gdansk. Volgens onze route is het een tocht van 4 uur maar door wegwerkzaamheden gaan wij er ruim 6 uur over doen. Jammer, en dan komen we op een beetje vervelende camping terecht. We hadden gereserveerd maar dat maakte helemaal niet uit. Hij stond hutje mutje en nogal vol dus wij werden bij de ingang op een parkeerstrook gezet. We wilden oorspronkelijk 3 nachten blijven maar dat werden er snel twee. Ideaal was wel dat de camping aan een weg stond met een bushalte. Je kon hier gratis met de bus naar Gdansk.

Gdanks was een geweldig mooie stad, prachtige gerestaureerd want het heeft in de oorlog helemaal in puin gelegen. Fantastisch om hier heerlijk door de straatjes te kunnen lopen ( het was wel 35 graden dus dat was iets minder) In de middag na de lunch nemen we de bus terug naar de camping en hebben we de rest van de middag lekker in de schaduw een boekje zitten lezen.

Wat wij wel bijzonder vonden is dat wij twee keer iemand iets wilden vragen, en dan vraag je eerst "spreekt u Engels of Duits? Het antwoord was "ik spreek Frans" Nu was dat voor ons ook geen probleem maar dat hadden we in Polen toch niet verwacht.[e-1f603]

Voor we naar Litouwen gaan hebben we nog één stop in Polen. Het plaatsje Etk vlak voor de grens. Eenkleine camping midden in de “stad” maar wel aan een meer. En laat nu net vanavond een muziekfestival aan het meer zijn op 50 meter afstand van de camping. Duurt maar tot 24.00 uur vertelt de campingeigenaar. Het boem, boem gehalte is erg groot. Dit was ook de eerste camping waar ik geen gebruik heb gemaakt van de douche, die zag er niet geweldig uit

Op de camping staat een tractor met een schattig ieniemienie caravannetje. We maken een praatje met de eigenaren. Oorspronkelijk uit Oost Duitsland. Zij hadden in 5 weken tijd 2000 km ermee gereden en kregen overal veel bekijks. Als ik voor elke foto die gemaakt wordt 1 euro krijg dan is mijn reis helemaal gratis vertelde de man. De volgende ochtend tufte de tractor weer met caravan de camping af. Geweldig om te zien.

Wij gaan intussen verder naar Litouwen. Ook hier stelt de grens niets voor. Je ziet een paar vlaggen hangen en een Europees bord en dat is het. Alle teksten blijven onleesbaar maar we vinden een heerlijke camping vlak aan de Russische grens. De receptionist vertelt als jullie gaan fietsen neem dan altijd paspoorten mee want het kan zijn dat je ineens door de Russische douane gecontroleerd wordt. Beetje intimidatie maar trek je er niets van aan.

[e-2600]

We gaan het beleven