Nationaal park Gauja - Reisverslag uit Cēsis, Letland van Frans en Jose - WaarBenJij.nu Nationaal park Gauja - Reisverslag uit Cēsis, Letland van Frans en Jose - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Nationaal park Gauja

Door: Frans en Jose

Blijf op de hoogte en volg Frans en Jose

21 Juli 2025 | Letland, Cēsis

We zitten nu al een paar dagen in het Gaujas national park. Een mooi gebied in Letland waar je heerlijk kunt fietsen. Waar je wel gek van wordt zijn de hordes muggen die onverwachts een aanval op je inzetten. Ik zit helemaal onder, ze prikken zelfs door sokken heen, verschrikkelijk.

De eerste dag een fietstocht gemaakt door de bossen maar dit was toch erg heftig met als gevolg dat Frans een lekke band kreeg. Balen , op de camping maar plakken en intussen na elke paar kilometers oppompen en heel hard verder fietsen.

De tweede dag naar de stad Cesis, een mooie zeer authentieke stad uit de middeleeuwen. Ze hebben weinig problemen gehad met de tweede wereldoorlog waardoor er heel veel goed bewaard was gebleven. Alsof de tijd had stilgestaan. Er stond een prachtig kasteel wat we natuurlijk hebben bekeken. Er werd nog veel aan opgeknapt maar met een lantaarn met kaarsje konden we de donkere torens en kelders bekijken. Zo ontzettend leuk. Na een hapje eten doorgefietst naar de adelaarskliffen, een muur van zandsteen die oprijst vanuit de rivierGauja. Er komt een hele donkere lucht aan en we besluiten snel terug te gaan naar de camping. Toch een uur fietsen maar we hebben het gehaald en net toen we bij de camper waren barstte het los. Een grote hoosbui, met onweer. We hadden 1 raam niet goed afgesloten maar daar kom je pas achter als het water in straaltjes binnen naar beneden komt. [e-1f327] Wat een gedoe!

Morgen vertrekken we richting Estland, daar hebben we al veel over gehoord dus we zijn benieuwd.

De grens over naar Estland is ook weer iets waar je vrij weinig van merkt. Geen controles of duidelijke grensafscheiding. Gewoon doorrijden en na een Europees bord weet je dat je nu in Estland bent. Qua natuur verandert er weinig, vrij plat beetje vergelijkbaar met Nederland.

We zien hier in de Baltische staten bijna geen veeteelt, wel heel veel landbouw. Ook hier in Estland. We komen op een camping terecht aan een meertje waar slecht 1 andere camper staat. Er staat een groot huis bij met 1 toilet en 1 douche.

Bij navraag bij de beheerder of er wel een beren op de camping gezien zijn, liet hij foto's zien van vossen, wolven en een lynx die wel eens gesignaleerd zijn maar nee de beer nog niet. Hij ging weer vrolijk naar huis en liet ons daar toch met een beetje onbestemd gevoel achter.

Prachtige omgeving vlak bij de stad Viljandi. Deze stad schijnt een pareltje te zijn om te bezoeken dus vandaar deze camping. Ne enige twijfel besluiten we toch om twee dagen hier te blijven en de tweede dag met de fiets naar de stad te gaan ( 12 km) Helaas is er geen fietspad dus moeten we langs de snelweg fietsen wat hier heel normaal is maar niet prettig. We hebben het overleefd. De stad is bijzonder, veel oude houten huizen rond de ruine van een 12e eeuws kasteel. Het is erg rustig in de stad en we lopen heerlijk rond door de oude straatjes. Na lekker te hebben gegeten fietsen we terug naar de camping waar we dan nog de enige bezoekers zijn. Geen straf overigens.

We vinden Estland trouwens best wel prijzig met veel dingen. Kopje koffie is 3 euro, pakje simpele koekjes in de supermarkt 5,00 euro maar uit eten gaan is voor een heerlijke kipschotel met salade en aardappelen 10 euro. Bijzonder he!

Morgen door naar Tallinn de hoofdstad van Estland die erg mooi schijnt te zijn.