GOUDKOORTS - Reisverslag uit Waihi, Nieuw Zeeland van Frans en Jose - WaarBenJij.nu GOUDKOORTS - Reisverslag uit Waihi, Nieuw Zeeland van Frans en Jose - WaarBenJij.nu

GOUDKOORTS

Door: Frans en Jose

Blijf op de hoogte en volg Frans en Jose

16 November 2023 | Nieuw Zeeland, Waihi

Zo het is alweer15 november en inmiddels zijn we beland op een camping bij Waihi beach

Wat is er allemaal gebeurt??

In de Coromandel hebben we de driving creek railway gedaan, met een treintje door het bos naar de top, het treintje is ooit ontworpen door een kunstenaar die het gebruikte om zijn klei van de berg af te halen. Nu is het puur voor de toeristen. De locatie waar de kunstenaar ooit had gewoond en waar nu het treintje vertrok was nog het allerleukst om te zien.

Na de treinreis nog een fikse wandeling gemaakt. Wat je hier overal ziet als je gaat wandelen zijn een soort lokkastjes. Meestal met een ei erin, ooit hebben Chinese ondernemers ratten en Opossums ingevoerd met als doel om daar een bedrijfje mee te starten. Dit mislukte en daarop hebben zij de dieren gewoon vrijgelaten in de natuur. Alleen omdat er geen natuurlijke vijanden waren hebben deze twee zich in mum van tijd enorm vermenigvuldigd. Het is gewoon een plaag geworden.

Wat nog erger is , zij eten de bijzondere vogels hier op het eiland op. Vooral de KIWI , een vogel die niet kan vliegen wordt in zijn bestaan bedreigd.

Om de overlast van Opossums en ratten tegen te gaan staan dus overal lokkastjes met gif om deze plaag te bestrijden.

Goed..................wij hebben dus een stevige wandeling gemaakt en daarna lekker gegeten. Greenlipped mosselen, enorme mosselen met een bite. Erg lekker!!

W zijn een stukje verder in de streek gegaan richting HOT BEACH

Daar vonden we een camping, 'Aunti dawns place" een zeer bijzondere camping met een hele bijzonder host. We kregen al snel het idee dat we in een aflevering zaten van Fawlty Towers. Hij riep constant in het gesprek "LONG LIVE KING CHARLES DE FOURTH". We hebben ontzettend gelachen met deze man maar één nachtje was meer dan genoeg.

Hij woonde aan HOT WATER BEACH, een bijzondere plek. Bij laagtij kun je op een bepaalde plek op het strand een kuil gaven, als je diep genoeg graaft komt er heet water omhoog en maak je je eigen hottub op het strand, als het te heet wordt laat je er gewoon wat koud zeewater instromen. De temperatuur kan oplopen tot zo'n 65 graden. Het is daar rond laag tij dan ook bijzonder druk met gravers en genieters.

Door naar Waihi beach voor de volgende camping. Hier is het rustig maar wij zijn vandaag naar Waihi gereden om daar fietsen te huren. Er loopt hier een deel van de HAURAKI TRAIL , een werkelijk prachtige fietstocht over bijzondere bruggen, door een tunnel van ruim 1 kilometer lang waar het bijzonder koud werd en totaal hebben we ongeveer 50 km gefietst . Een prachtige sportieve dag.

In dit gebied wordt nog steeds aan goudwinning gedaan, niet meer zoals vroeger met een hamertje en een schepje maar met grote machines. Morgen gaan we naar het goldcentrum om daar alles over te horen en kunnen we een wandeling maken over het oude en eerste mijnterrein waar het 140 jaar geleden is begonnen. Mochten we nog wat vinden dan horen jullie dat zeker

• 16 November 2023 - 08:05

Silvia Zwaaneveldt :

Volgens mij hebben jullie al ‘goud’ gevonden: Mooie warme reportage! Dat is fijn in novemberNL. De dagen worden hier ras korter en we hebben het idee dat we in de natte moesson zitten, wat een regen.

Leuk om met jullie NZ mee te beleven. Liefs uit Brakel.

• 16 November 2023 - 20:12

Jolanda Mooij:

Leuk om te lezen tante Jose!!

Kunnen we een beetje meegenieten van jullie mooie reis!